Osteo Behandling

Behandlingen tilpasses det enkelte patient på grundlag af en gennemgående indledende samtale og undersøgelse. Faktorer som kost, træning/øvelser og livsstil generelt, bliver taget med i helhedsvurderingen.

Osteopaten undersøger muskelskelet- systemet, bindevævs-netværket og cirkulationen i alt væv som er tilgængelig for hænderne. Kroppens bindevævs-netværk er det vigtigste væv man undersøger, fordi det omslutter alt andet væv og dækker hele kroppen.

Osteopaten undersøger bl.a. fleksibiliteten (bevægeligheden) af bindevævs-netværket rundt om de organer som er tilgængelig for hænderne, og samlingerne mellem knoglerne i hovedet (craniosacral osteopati).

Sikkerhedstests bliver udført for at osteopaten skal kunne selektere mellem de patienter som skal henvises til læge, og de patienter som kan have effekt af osteopati behandling.

Det er naturlig for osteopaten at samarbejde med fagpersonel inden for traditionel medicin og etablerede alternative behandlingsformer.

Følgende sygdomme kan ikke behandles af osteopaten: kræft, farlige smitsomme sygdomme, AIDS, sukkersyge, alvorlige hormonelle lidelser og alvorlige infektioner.

Hvordan stilles diagnosen?

Ved første behandling vil osteopaten optage en detaljeret sygehistorie for at afdække mulige årsager til det aktuelle problem. Ofte kan patientens livsstil have været præget af gentagede belastninger og unormalt stress på muskel-skeletsystemet. Dette kan være med til at give fejlfunktioner og specielle smerteproblemer. Andre årsager kan være sportsaktivitet, høj muskelspænding pga. overarbejde og tidligere skader, eller kroppen har for dårlig evne til at adaptere ændringer i mekanisk belastning eller fysiologiske ændringer som ved for eksempel et graviditet. Der bliver foretaget en rutineundersøgelse relevant for symptomerne, og som er en specifik osteopatisk undersøgelse baseret på viden om anatomi, fysiologi, biomekanik og patologi. Osteopaten benytter hænderne som et meget fintfølende diagnose værktøj for at identificere funktionsfejl i muskel-skeletsystemet og bindevævs-netværket.

Osteopaten bruger hænderne til både at undersøge og udføre behandlingen. Dette sker ved en variation af manuelle teknikker. Disse manuelle teknikker kan være alt fra meget forsigtige udstrækninger af muskler og bindevæv, gentagene rytmiske ledbevægelser, afspænding af stramt væv og korregering af låste led (manipulation).

Let berøringsteknikker som BLT (balanced ligamentous tension) og craniosacral osteopati er meget brugt, specielt i forbindelse ved behandling af børn og ældre. Alle disse teknikker kan hjælpe patienten i at optimere funktionsniveauet og der i gennem øge livskvaliteten.

Hvordan behandles?

Behandlingen bliver individuelt tilpasset patienten for hver enkelt konsultation.

For enkelte akutte smertetilstande kan det være nok med 1 til 3 behandlinger. Kroniske tilstander trænger længere opfølgning. Gennemsnitlig ligger man på 4-8 behandlinger.

Dersom patientens plager ikke er væsentlig forbedret indenfor 4-6 behandlinger, foretages der en revurdering af tilstanden ved hjælp af dybdegående undersøgelser, for evt. at ændre behandlingen, eller afklare om patienten eventuelt bør henvises til andet helsepersonel. Vedligeholdelsesbehandling anbefales, for eksempel hvert halve år.

Hvad behandles?

Osteopaten behandler klienter forebyggende og der ud over behandles patienter med:

– Komplicerede muskel- og led problemer

– Piskesmæld/whiplash

– Kolik smerter hos børn

– Akutte smerter i nakke, ryg og lænd

– Sports skader

– Iscias smerter

– Hovedpine

– Arbejdsskader

– Forstoppelse / Diarré

– Spædbørn som roterer hovedet til samme side hele tiden

– Ufrivillig vandladning

– Discus prolaps

– Lumbago

– Musearm/tennisalbue

– Golfalbue

– Prolaps

– Iscias

– Bækkenlåsning/bækkenløsning

– Migræne

– Senebetændelser

– Svimmelhed

– Føleforstyrrelser

– Ubehag/smerter under samleje

– Sure opstød

– Fordøjelsesbesvær

– Kronisk mellemørebetændelse hos børn

– Langsom motorisk udvikling hos børn